torsdag 30 april 2015

Ersättning för faktiska kostnader

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 28 april 2015 (mål nr 1984-14) slagit fast att arbetsskadeersättning för en mans tandvård skall betalas för den faktiska kostnaden, inte med det lägre belopp som skulle följa av Försäkringskassans referensprislista. Arbetsskadan var godkänd och det var fastslaget att all vård var odontologiskt motiverad.

Det här är en bra dom. Det kan tyckas självklart att det är den faktiska kostnaden som skall ersättas, när det finns tydliga bevis för vad kostnaden har varit och att all kostnad har varit motiverad. Samtidigt har Försäkringskassan överklagat och hänvisat till sin referensprislista med lägre ersättning, och HFD beviljade prövningstillstånd trots att såväl förvaltningsrätten som kammarrätten kom fram till att hela den faktiska kostnaden skulle ersättas. Självklart har det alltså inte varit.

Det är inte fel av Försäkringskassan att ha en referensprislista. Den kan underlätta och snabba på handläggningen om skadan är godkänd men kostnaden för vården ännu inte är klar. Om den skadelidande är nöjd med ersättningen enligt referensprislistan, är allt frid och fröjd. Samtidigt är det bra att HFD slår fast att det i grunden är de faktiska kostnaderna för motiverad vård som skall ersättas. Referensprislistor fastslagna av en myndighet skall inte vara mer än ett hjälpmedel, när det är riksdagen som har stiftat lag om arbetsskadeförsäkringen.

Inga kommentarer: