lördag 14 maj 2016

Riksdagens befogenheter

Nu i veckan fattade en majoritet i riksdagen beslut om att avslå en motion om att definiera det som händer i Syrien som folkmord. Det var ett bra beslut. Rimligtvis är det ett folkmord som pågår, men det är inte en fråga för riksdagen. Frågan om ett skede är ett folkmord skall avgöras i domstol efter åtal. Riksdagen är en lagstiftande församling, inte en domstol.

Riksdagen följde utrikesutskottets förslag. Utrikesutskottet skriver att avslaget beror på en sedan tidigare fastlagd linje att: "det i princip inte ankommer på riksdagen som ett representativt organ att göra folkrättsliga ställningstaganden". Se Utrikesutskottets betänkande 2015:16:UU12 s. 17, avsnittet om folkmord börjar på s. 15. Det handlar inte om politik, det handlar om juridik. En majoritet i riksdagen förstår det. Om det sedan krävs politik i FN, så ställer sig givetvis denna majoritet i riksdagen bakom det, om man läser vad utskottet skriver.

Formalia är viktigt. Det är själva grundbulten i den västerländska rättstraditionen och civilisationen. Det är en av de saker som har gjort den västerländska civilisationen global.

Vi måste skilja på den lagstiftande, den verkställande och den dömande makten.

Inga kommentarer: