fredag 2 februari 2018

Inget skatteavdrag för massage

Kammarrätten i Jönköping har i dom den 25 januari 2018 (mål nr 3291-17) fastställt en dom av Förvaltningsrätten i Växjö av den 30 oktober 2017 (mål nr 3258-17) om skatteavdrag för massage.


Domen innebär att en man inte får göra avdrag på skatten för kostnader för massage. Det finns två skäl för att skatteavdraget underkänns: dels var mannen pensionär och behövde därför inte massagen som en kostnad för att klara av arbete och därmed ha inkomst, dels ansåg domstolen att massage var en sådan levnadsomkostnad som inte får dras av.


Det första skälet mot avdrag är det svårt att invända emot. Den som har gått i pension har inkomst av pension oavsett vård av olika slag, såsom massage.


Det andra skälet är mer tveksamt. Förvaltningsrätten skrev bara mycket kort att rätten ansåg att det var en sådan levnadsomkostnad som inte får dras av. Ändå kan massage rimligtvis i hög grad utgöra skillnad mellan om en förvärvsarbetande person kan klara av sitt arbete eller inte. I denna delen borde domskälen vara mer utvecklade. Eftersom domskälen inte var mer utvecklade, tar jag mig friheten att anse att domskälen i den delen var felaktiga.


Nu skulle skatteavdraget ha avslagits i alla fall på den första grunden, enligt min mening, men det hindrar inte att jag anser att den andra grunden för domen var felaktig. En förvärvsarbetande person borde, under medicinska omständigheter då massage vore en grund för att kunna arbeta, kunna göra skatteavdrag för kostnad för massage.

Inga kommentarer: