tisdag 24 december 2013

Julbudskap och Karl Bertil Jonsson

De flesta svenskar lär ha sett den tecknade julfilmen om Karl Bertil Jonsson. Det är en film av Tage Danielsson om pojken Karl Bertil Jonsson, som jobbar på Posten under jullovet och stjäl julklappar från rika personer för att ge dem till fattiga.

Det fina julbudskapet i filmen, enligt min mening, är inte vad Karl Bertil Jonsson gör. Det fina är vad hans far och de bestulna gör. När Karl Bertil Jonssons far får veta vad sonen har gjort, tar han med sonen till var och en av de bestulna för att Karl Bertil Jonsson skall be om ursäkt. Det är ett fint exempel på gott faderskap. Fadern visar tydligt att det är fel att stjäla och tar sig verkligen tid för att hans son skall få chansen att ställa situationen till rätta, så långt det är möjligt. De bestulna får på så sätt veta vad Karl Bertil Jonsson har gjort, och i fin julanda förlåter samtliga den unge tjuven.

Det är trots allt så: Karl Bertil Jonsson är en tjuv. Han må ha goda intentioner, men han är ett naivt barn som inte förstår att han gör fel för att göra rätt. De vuxna reagerar dock fint, som sagt, och det ser jag som det fina julbudskapet i filmen: se det goda i det onda som har drabbat dig och förlåt den som ändå har haft goda intentioner.

God jul!

Inga kommentarer: